Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü

MESLEK EDİNDİRME VE BECERİ KURSLARI

Belediyemiz bünyesinde ek hizmet binasında ; Makine ve El Nakışı,El  Sanatları ve Ahşap Boyama , Giyim – Mefruşat branşlarında beceri eğitimleri genç kız ve hanımlarımıza verilmektedir. Her bir branşta 20’şer toplam 60 kursiyer eğitim almaktadır.

Dumlu Mahallemizin şehir merkezine uzak mesafede yer almasından dolayı Kültürel ve Sosyal faaliyetlerden genç kızlarımızın faydalanması için eğitim verilmektedir. Makine ve El Nakışı dalında 20 genç kızımız kursumuzdan faydalanmaktadır. Yine şehir merkezine uzak bir mesafede olan Dadaşköy mahallemizde de giyim ve mefruşat dalında 20 , El Sanatları dalında da 20 kursiyer eğitim görmektedir.

Kurslarımızın bir kısmında  Yakutiye Halk Eğitim Merkezinden eğitimci desteği alınmaktadır. Ayrıca kursiyerler sipariş kabul edebilmekte ve genç kızlarımız hanımlarımız böylelikle aile bütçesine katkı sağlamaktadır.Kurslarımızda yapılan ürünler yerel ve ulusal çeşitli sergi ve fuarlarda  Belediyemizi temsil etmektedir.

 


 

SOSYAL YARDIMLAR

Belediyemiz özellikle Ramazan ayında yardıma muhtaç ailelerimize destek olmaktadır.2013 yılı Ramazan ayında da ilçemizin yaklaşık 60 Mahallesinde 3000 aileye gıda yardımı yapıldı.Yardımlar tespit edilen muhtaç vatandaşlarımızın evlerine akşam saatlerinde teslim edildi.Yardımlar vatandaşlarımızın hassasiyetlerine  azami derecede dikkat edilerek dağıtıldı.

Şehrimiz iklim şartlarının ağır olmasından dolayı dar gelirli ailelere katkı sağlamak amacıyla 1000  aileye yakacak (odun) yardımında bulunuldu. Şehrimizde ilk defa son derece geniş kapsamlı olmak üzere ilçemiz sınırları içerisindeki 10.000 yoksul aileye kırmızı et yardımında bulunuldu.Her bir aileye uygun ambalajlarda 5’er kilo kıyma toplam 50 ton kıyma dağıtıldı.

 


   

SOSYAL ETKİNLİKLER

Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tespit edilen 6-12 yaş arası 360 yoksul çocuğa kayak eğitimi verildi.Eğitimle ilgili tüm giderler : ulaşım , iaşe , kayak kıyafeti , kayak takımı Belediyemiz tarafından karşılandı.Eğitim bitiminde yapılan sertifika töreniyle velilerde kayak tesisleriyle buluşturuldu.

Mart ayında tüm giderleri belediye tarafından karşılanmak suretiyle   Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tespit edilen yoksul 150 ilköğretim öğrencisi tarihi ve kültürel ziyarette bulunmak üzere 5 gün süreli program ile İstanbul ve Çanakkale’ye götürüldü.

Nisan ayında Kutlu Doğum Haftası ile ilgili ayrıca dini özel günlerde de Yakutiye Kent Meydanında  çeşitli etkinlikler düzenlenerek vatandaşlarımıza çeşitli hediyeler sunuldu. Mayıs ayında Belediyemiz ve  Halk Sağlığı Müdürlüğü  ortaklığında 3 gün süreli “ Sağlık Festivali”  düzenlendi.

Belediyemiz tarafından Haziran ayında Yaz Spor okulu açılarak ilk ve orta öğrenim öğrencileri için futbol , yüzme ve voleybol kursları ile 500 çocuğa eğitim verildi.  Haziran ayında tüm giderleri Belediyemiz tarafından karşılanmak suretiyle   Yakutiye İlçe Müftülüğü tarafından tespit edilen 150 hafız çocuk tarihi ve kültürel ziyarette bulunmak üzere 5 gün süreli program ile İstanbul ve Çanakkale’ye götürüldü. Ayrıca Belediyemiz İlgili kuruluşlarla örneğin Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile “Okullar Hayat Olsun” Projesini, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile “Evlilik Öncesi Eğitim Programı” nı binlerce öğrenci ve vatandaşımıza hizmet ulaştırmayı hedefleyerek devam etmektedir.

 


 

RAMAZAN ŞENLİĞİ

Belediyemiz Yakutiye Medresesi çevresinde kurulan Kent Meydanını hizmete açmasıyla birlikte alan şehrimizin adeta merkezi haline geldi. Şehrimizin ilk kent meydanında 2013 yılı Ramazan ayını vatandaşlarımızın daha keyifli geçirmesi için 3. Ramazan Şeniliği düzenlendi.

Şenlik programı içeriği Ramazan ayının her günü gündüz ve gece vatandaşlarımızın yararlanacağı biçimde oluşturuldu. Yakutiye Kent Meydanına kurulan sahne ile bir etkinlik alanı yapıldı ve gün içerisinde vatandaşlarımız için; ilahi gurupları, Türk halk ve sanat müziği sanatçıları, halk ozanları sahne aldı. Bunun yanı sıra tiyatro ve semazen gösterileri, şiir dinletileri, dini sohbetler, Kuran ziyafeti, şehrimizin mümtaz şahsiyetleri ile sohbetler de programa renk kattı.Etkinlik programı haftalık olarak Belediyemizin web sayfasında ve bilboardlarda ilan edildi.

Bunun dışında 30 Osmanlı evi tarzında stant kuruldu ve bu stantlarda şehrimizin tanıtımını ve kültürel değerlerini sergileyen, ramazan ayının anlamına uygun, şehir esnafımızın çeşitli ürünlerini ve yayınlarını satabileceği bir fuar alanı oluşturuldu.

Ayrıca çocuklar için özel oyun alanları, geleneksel sanatlarımızın icra edildiği sergi alanları (kumaş ve kağıt üzerine ebru, kaligrafi, dokuma, karakalem, resim gibi el sanatları) oluşturuldu.

Şehrimizde düzenlenen bu ramazan etkinliği programını bir ay boyunca en az 200.000 kişi ziyaret etti.

Ramazan ayı boyunca düzenlenen etkinlerden bazıları :

Seramoni ile Belediye önünden kortej yürüyüşü ( Hacivat,karagöz,tahtabacak,jonklör,şerbetçi,sihirbaz,vs)Kent Meydanına gidilmesinin  ardından 3.Ramazan Şenliği  Petersburg Sokak Sirkinin gösterileriyle başladı.Bir ay boyunca aşağıda bir kısmı belirtilen programlarla gece ve gündüz devem etti.

  • Semazen gösterileri
  • Kuran-ı Kerim Tilaveti
  • Çocuklar için animasyon programları
  • Çeşitli sanatçılardan Türk Halk Müziği – Türk Sanat Müziği konserleri (Doğunun sesi , Erzurum Kürsü Başı , İdris Altuner , Erdal Beyazgül , Türkü Türkü Türkiye Gurubu , 10 Nefes 1 Ses Gurubu ve Nurullah Akçayır)
  • Gazelhanlardan ezgiler ,
  • Geleneksel Türk Tiyatrosu gösterileri,
  • Reha Yeprem , Bedirhan Gökçe ,  Eşref Ziya Terzi  ‘ den şiir dinletileri ,
  • Hüseyin Dursun , Metin Haboğlu , Turan Durgut , Umut Murare , Taha , Gurup Sada , Ahmet Özhan İlahi konserleri , Tuluyhan Uğurlu piyano resitali gerçekleştirildi.
İlgili Dökümanlar -
          PDF   Aç              PDF İndir           Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Teşkilat Şeması
          PDF   Aç              PDF İndir           Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Görev Tanımı
          PDF   Aç              PDF İndir           Kent Konseyi Sorumlusu Görev Tanımı
          PDF   Aç              PDF İndir           Büro Elemanı Görev Tanımı