YAKUTİYE DE SIFIR ATIK DÖNEMİ

Atık getirme merkezinde 14 çeşit ayrıştırılacak

YAKUTİYE' DE SIFIR ATIK DÖNEMİ

Yakutiye Belediyesi tarafından 1'inci Sınıf Atık Getirme Merkezi kuruldu. 14 çeşit atığın ayrıştırılacağı merkezde ayrıca kompost tesisiyle mutfak atıkları gübreye dönüştürülecek.

 Yakutiye Belediyesi tarafından Şükrüpaşa semtinde kurulan 1'inci Sınıf Atık Getirme Merkezi törenle açıldı. Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, davetliler ve öğrencilerin katıldığı törenle hizmete giren merkezde, 14 çeşit ayrıştırılarak geri dönüşüm tesislerine transfer edilecek. Belediye tarafından tahsis edilen 2 kamyonetle vatandaşların bilgi vermeleri halinde evlerinden atıklar alınarak merkeze getirilecek. Ayrıca ilçenin çeşitli noktalarına mavi renktli konteynerler konulurken, ilaç atık kutularıyla ilaçların buralara atılması sağlanacak. Mutfak atıkları için kompost ünitesi kurulan merkezde, bir taraftan da gübre üretimi yapılacak. Yakutcan ve kedisi Mırmır da öğrencilere sıfır atık, geri dönüşüm, tasarruf ve hayvan sevgisi konularında bilgiler verecek.

 Sıfır atık konusunda son üç yılda bakanlığın belirlediği şartlar konusunda çok ciddi adımlar attıklarını belirten Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Doğu Anadolu'da sıfır atık belgesi alan ilk belediye olduklarını hatırlattı. Sıfır atık projesinin bir parçası olarak kurdukları 1'inci Sınıf Atık Getirme merkezinde 14 çeşit atığın ayrıştırılarak geri dönüşüm tesislerdine transfer edileceğini ifade eden Uçar, organik ve mutfak atıklarını da kurdukları kompost ünitesiyle gübreye dönüştüreceklerini bildirdi.

 Çevreci belediye olmanın gereklerini yerine getirdiklerini kaydeden Uçar, "Belediye olarak sorumluluk sahamızın tamamında kolayca ulaşabilecek noktalara tüm geri dönüşüm atıklarının ayrı bir şekilde atabileceği Mobil Atık Getirme Merkezlerini konuşlandırdık. Belediye olarak sorumluluk sahamızın tamamına tüm geri dönüşüm atıklarının ikili ayrıştırma denilen uygulama gereği atılabileceği mavi renkli atık konteynerleri koyduk. Atık ilaçlar için tüm sağlık tesislerine İlaç Atık Kutuları yerleştirdik. 1. Sınıf Atık Getirme Merkezimiz bünyesinde organik atıkları Kompost denilen doğal gübreye çevirerek geri dönüşüme kazandıran Kompost Makinesi kurduk. Bunların yanı sıra sıfır atıkla ilgili eğitim ve farkındalık çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz. Okullardan sırayla öğrenciler merkeze getirilecek, hem burayı görecekler hem geri dönüşümü tanıyacaklar bizde onlara beklentilerimizi aşılamış olacağız.

Burada kompleks bir çalışma yürütüyoruz. Bu projeyi sevdirmek için 2 maskotumuz var. Yakutcan ve kedisi Mırmır. Bu maskotlar, çocuklarımıza sıfır atık, geri dönüşüm, tasarruf, hayvan sevgisi gibi konularda bilgiler verecek" diye konuştu